Vi oppsummerer Venturekonferansen 2023
19. januar gikk Venturekonferansen 2023 av stabelen i Trondheim. Konferansen, som arrangeres årlig av Investinor og Norsk Venturekapitalforening (NVCA), var denne gangen fulltegnet, med deltakerrekord på over 230 gjester.
– Ekstra hyggelig er det at arrangementet også har satt rekord når det gjelder antall kvinnelige deltakere, som i år har bikket 30 prosent, innledet administrerende direktør i NVCA, Ellen Amalie Vold.
Før konferansen hadde NVCA og advokatfirmaet Arntzen deBesche (AdeB), invitert til frokostmøte og nettverkstreff for de kvinnelige deltakerne.
Konsulenthuset Impello innledet møtet med en debatt om status og utsikter for det nordiske VC/PE-markedet, etterfulgt av et foredrag fra AdeB om grønne lån.
Jon Tryge Berg (Sarsia Seed), Eivind Bergsmyr (Viking Venture) og Ann-Tove Kongsnes (Investinor) ledet an i debatt nummer tre, som handlet om verdsettelse av VC-selskaper – et tema som har blitt mye diskutert i bransjen om dagen:
– Vi vurderer verdsettelse hvert kvartal, basert på internasjonale standarder. Markedstransaksjoner tas også inn i vurderingen, og svingninger i markedet vil selvfølgelig påvirke vår verdi, forklarte Kongsnes.
Viktigere enn noen gang å møtes
Tradisjonen tro fant Venturekonferansen sted i teknologihovedstaden Trondheim, og for andre året på fasjonable Hotel Britannia midt i byen.
NVCA hadde, som tidligere år, ansvaret for å lede deltakerne gjennom det fire timer lange programmet, som var fullspekket med foredrag fra nøkkelaktører i den norske venturebransjen. Ett av temaene som ble mye diskutert var bærekraftige investeringer:
– Det grønne skiftet åpner for nye muligheter, og bedre og mer fremtidsrettede løsninger. Nå er tiden inne for å satse, sa statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet (NFD), Anne Marit Bjørnflaten.
I tillegg til å snakke om behovet for grønne investeringer og eksport, fortalte Bjørnflaten om regjeringens veikart for industriløft, det nye virkemiddelapparatet og Invest EU-portalen.
Investeringer i urolige tider
Hovedtemaet for konferansen var investeringer i urolige tider. Stefan Slemdal i Carnegie var første foredragsholder ut, og ga deltakerne en markedsoppdatering:
– Kapitalmarkedet har forandret seg mye og raskt. Flere selskaper blir tatt av børs, og noteringsvinduet er for øyeblikket stengt. Men, vi tror ikke det vil holde stengt lenge, og at det vil åpne seg igjen i løpet av året. Det er derfor viktig at de som drømmer om en børsnotering, begynner å forberede seg allerede nå, oppfordret han.
Han listet opp seks ting som aktørene bør tenke på fremover: kapitalstruktur, eierstruktur, kommersiell forberedelse, kommunikasjonsstrategi, rapportering og styring.
Prestasjon i sport vs. venture
Deretter fulgte en inspirasjonssamtale mellom OIav Bu (Entalpi) og Espen Agdestein (Idékapital). Samtalen handlet om hva venturebransjen kan lære av idretten, som både Bu og Agdestein har lang erfaring fra. Agdestein har tidligere vært manageren til sjekkesset Magnus Carlsen, og Bu jobber også som prestasjonscoach i Olympiatoppen.
– Felles for idretten og venturebransjen er at man må ha passion for det man holder på med for å lykkes. Nysgjerrigheten må være der, man må føle eierskap og bygge team og miljø, sa de.
Del én av programmet ble avsluttet med et foredrag fra Martin Bech Holte i Industry Capital Partners (ICP) – Aker og Yngve Slyngstads nyeste satsning.
Holte snakket om hvordan ICP bygger nye industrielle selskaper som skal bidra til energiproduksjon, energidistribusjon, og karbonhåndtering.
– Norge har mest «low energy» per capita, og det betyr at vi har fantastiske muligheter dersom vi spiller kortene våre godt, sa han.
Bærekraftig finans
Etter pausen gikk partner i advokatfirmaet Schjødt, Andreas Lowzow, på scenen for å snakke om ny lov om bærekraftig finans, og betydningen den har for norske VC-selskaper.
– EU er en reell pådriver for det som gjelder i Norge nå. Målet er å drive kapital mot bærekraftige aktiviteter, forklarte Lowzow.
Puck Hegeman (Wire Group/NTNU) fulgte opp med et foredrag om såkalte impact-investeringer i venturebransjen, og ble med i en panelsamtale med samme tema, der også Thea Messel (Unconventional Ventures), Morten Iversen (Sandwater), og Agnes Svensson (Norrsken) deltok.
– Ikke alle investeringer kan måles i kroner og øre, en del av det handler om storytelling og hva selskapene ønsker å bidra til, uttalte Puck.
Konferansen ble rundet av med en panelsamtale om videreutvikling og vekst der Christopher Parmo (Verdane) og Maria Tallaksen (Altor) deltok:
– For å få til vekst må man ha sektorfokus, og da må man bygge sektorteam, det vil si folk med dybdekompetanse på det man holder på med. Hvis du skal klare å spå hvilke markeder som kommer til å være mest lønnsomme de neste ti-tyve årene, tror vi at du må være en sektorspesialist, avsluttet Tallaksen.
Takk til alle som deltok på Venturekonferansen 2023 – vi gleder oss til å se dere igjen til neste år!
Alle bilder: Henrik Fjørtoft.